Isnin, 20 Disember 2010

Patin

Hah! Aku teringin sangat nak makan lauk ikan patin. Lantas, baru-baru ini dalam perjalanan ke Kuantan...aku singgah di hentian rehat dan makan lauk ikan patin. Perggg...semangkuk RM7.00 tu...patin sangkar, kalau patin liar jadi RM12.00. Dek kerana nak makan sangat macam orang mengandung bunting pelamin...


imej dan resepi adds by Google:


Bahan utama:-

1 Ekor Ikan Patin


Bahan untuk di kisar:-

10 Biji Cili Padi

1 Inci Kunyit Hidup

2 Sudu Besar Tempoyak.



Lain-lain bahan:-

Daun Kesum Secukupnya

2 Kuntum Bunga Kantan

Air

Garam Secukup Rasa

5 Biji Limau Nipis

2 Biji Mentimun



Cara membuatnya:

Ikan patin yang siap di potong di basuh dan dibersihkan dengan limau nipis supaya hilang bau. Isi air ke dalam periuk dan masukkan bahan yang dikisar, bunga kantan, daun kesum beserta dengan ikannya sekali. Apabila ikan hampir masak masukkan mentimun dan garam secukup rasa. Setelah masak bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan: